В началото на тази втора декемврийска седмица ви пожелаваме успехи във всеки един аспект и много здраве!

След Никулден традиционно започваме да се подготвяме за коледните и новогодишни празници, но също и приключваме бизнес годината. 2020 обаче е по-различна от всичко, с което сме свикнали. Светът преминава през изпитанието COVID-19 и продължава напред променен. Заедно с препускащата технологична индустрия, ние започнахме да се обръщаме повече към себе си и към природата. А това неминуемо ще промени нашия бит и начин на живот. Отбелязваме годината, в която прекарахме най-много време в домовете си и им придаваме много по-значима роля в живота ни – замислихме се повече за удобствата, от които имаме нужда, за ненужните вещи, от които трябва да се отървем, за личното пространство и за отношенията помежду ни.

Като рефлекс на ставащото, в периода 3-5 декември 2020 година се проведе първият виртуален български имотен форум и изложение ФОРУМ РЕАЛ, който събра над 30 000 посетители, повече от 140 лектори – водещи лица и експерти в сферата на недвижимите имоти, строителното предприемачество, държавната и общинска администрация, финансови институции, пазарни анализатори, журналисти, неправителствени организации. ФОРУМ РЕАЛ беше открит от Министърът на МРРБ г-жа Петя Аврамова и кметът на гр. София – г-жа Йорданка Фандъкова.

Форумът отчете завишен интерес към инвестицията в недвижими имоти след първата вълна на lockdown, не само у нас, но и в съседните на нас държави, както и в цяла Европа. Експерти от Национално сдружение Недвижими имоти и Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти (CEPI) споделиха за завишения интерес към имоти около големите градове, както и към покупката на имоти ново строителство. Според изнесената статистика от сайта BCC.BG спадът на новото строителство през последната година в столицата е около 28%, а средно в страната около 17%. Тези резултати съвсем резонно провокираха въпроса „Дали това няма да доведе до дефицит на новопостроени имоти?“. Преобладаващото търсене на ново строителство е свързано и с тенденциите за градска устойчивост, енергийна ефективност, опростени интериорни решения и повече концентриране на инвестиции в иновации и сграден комфорт. То компенсира някои социални нужди и проблемите с реновирането и модернизацията на старите сгради. Особено в новоизграждащите се квартали, където се очаква и околната среда да бъде планирана според съвременните изисквания и нужди на хората.

Бяха отчетени също добрите показатели на банковата система, която подкрепя строителното предприемачество и инвестицията в тази категория сгради, както и благоприятните лихвени проценти по кредитите. НАСП отчете 20% по-малък риск при инвестицията в имоти на „зелено“, отколкото съхраняването на парите в банките. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика потвърди, че имотите продължават да бъдат сигурно пристанище за спестяванията. В дискусия за COVID, Brexit и влизането на България в Еврозоната бяха разгледани различните политико-икономически аспекти, които се очаква да окажат влияние върху финансовите операции и не малко от тях е трудно да бъдат прогнозирани в дългосрочен план.

Интересни дискусии се проведоха по технологични теми свързани с разпределянето на пространството, ползите от озеленяване на покриви и фасади, подобряването на енергийната ефективност в дома ни и в резултат на това здравето и качеството на живот, снижаването на оперативните разходи за управление на имотите, новите видове екосъобразни строителни материали, възможностите на вентилационните системи за пречистване на въздуха от твърди частици, бактерии и вируси и мн. други.

Темата за бъдещето на офисните и бизнес пространствата беше дискутирана в няколко сесии. Наред с туристическия сектор, през изминаващата година, пострада и секторът на бизнес имотите. Там очакванията за възстановяване са в рамките на следващите две години, като все повече се набляга на нуждата от гъвкави работни места, просторни зали и отворени пространства за социална комуникация, пълна дигитализация на управлението на сградите и работните места, включваща и внедряването на чувствителна техника, която да отчита множество параметри при експлоатацията на сградата.

Не на последно място беше проведена дискусия за човешкия индивид – как той реагира на новата реалност, как взима решения, какви са нуждите му и как това ще се отрази при избора на недвижим имот. Психолози, бизнес коучове и HR експерти споделиха, че в резултат от дигитализацията и социалната изолация през последните месеци, в нас настъпва дълбока трансформация, която ще извади на преден план нашата индивидуалност, ще промени изражението на лидерството, ще измести границите на личното ни пространство, ще ни накара да погледнем по-дълбоко в себе си и да се преоткрием. Професиите ще се променят, изкуственият интелект ще замести част от оперативните дейности на хората, а те ще трябва да се преквалифицират. Цялата тази адаптация към новия начин на живот ще определи и какви ще бъдат нуждите ни от пространствата, които ще обитаваме – за всеки според неговите критерии, но безспорно с обособено индивидуално местенце. Миксът от home office и офис с корпоративна идентичност се очаква да бъде бъдещата работеща формула на компаниите, повече самонаети лица събирани в експертни екипи, повече свобода в работното време. От ICF България споделиха колко голяма ще бъде занапред ролята на професионалните коучове, с помощта на които всеки може да премине ефективно през своята трансформация за  се адаптира към новата реалност.

Част от ФОРУМ РЕАЛ бяха и множеството работни срещи на браншовите организации – партньори на форума, които дискутираха както възможностите на пазара, така и трудностите, с които се срещат ежедневно в администрирането, управлението, планирането и изграждането на недвижимите имоти. Споделена беше и огромната тежест на рисковете, които носят строителните предприемачи в инвестиционния процес и цялата им отговорност пред клиента. Беше обърнато внимание на разликата между пазара на имоти от преди 10-12 години, когато имаше дефицит на капитал и високи лихвени проценти и сегашните пазарни условия, в които основния пазарен проблем е как това изобилие от капитали и активи да бъде управлявано. Това коментира и търговският мениджър на ТЕХ ПАРК ХОУМ – г-жа Ирена Перфанова, взела участие в няколко дискусионни сесии, като водещ експерт и лидер в неправителствения сектор. Тя обърна внимание и на спада на наемните нива през последните две години, което води до по-ниска доходност от инвестицията в недвижим имот премерена през наема, но даваща по-висока възвръщаемост погледнато в дългосрочен план, което от своя страна съхранява спестяванията от обезценяване. Това дава обяснение и защо не най-важна е доходността от наеми, когато инвестираш в жилищен имот, а перспективата на самия имот.

Дигитализацията на сектор „Недвижими имоти“ също играе значима роля – от управление на бизнес процесите до комуникация с клиентите, подписване на документи от разстояние, видео преговори, виртуални разходки, видео наблюдение на строителния процес и много други, които скъсяват дистанцията и спестяват време.

Безкрайни са темите дискутирани на форума и безспорно ФОРУМ РЕАЛ направи революция в конферентния бизнес у нас. Той даде трибуна на един бизнес засягащ всеки от нас и възможност на хиляди хора да получат информация от източниците.

В тези вълнуващи времена ТЕХ ПАРК ХОУМ се ражда със своите сърце и душа и вече е споделило почти 30% от площите си с нови собственици. Очакванията са до етап на завършеност „груб строеж“ над 80% от имотите да бъдат продадени. Освен всички предпоставки за перспективен проект, които ТЕХ ПАРК ХОУМ притежава, ние добавяме висока доза любов в това, което градим и още по-висока доза лично отношение и споделено доверие с нашите клиенти.

В TECH PARK HOME

може да намерите

своя нов зелен дом

местоположение на сградата

С TECH PARK HOME се поставя началото на новото модерно място за живеене около СОФИЯ ТЕХ ПАРК.

адрес:

София, кв. Полигона,
район Младост; 
ул. Ген. Йордан  Венедиков

Информация и контакти

ESTATE TRIBUNE

ЕКСКЛУЗИВЕН МЕНИДЖЪР ПРОДАЖБИ

  • +359 886 395831
  • office@techparkhome.bg

изпратете запитване