Как развитието на метрото промени имотния пазар в София

През последното десетилетие наблюдаваме различни тенденции при за критериите, по които хората избират имот. Близостта до метро се оказва основен фактор, при покупката на ново жилище. Това се дължи на факта, че чрез него се осъществява бърза и лесна връзка с други жилищни райони, както и с бизнес и търговските зони.

Новите международни политики за градско развитие бяха коментирани и през изминалата седмица на годишната среща на Комитета за управление на жилищата и земята към Икономическия съвет на ООН за Европа / UNECE/. На нея присъстваха министри, кметове на градове и експерти, включително представител от екипа на ТЕХ ПАРК ХОУМ. Те ясно определят генерална промяна на градската среда, насочена към създаването на повече пешеходни зони, велоалеи, озеленяване, дигитализирани споделени пространства на открито и закрито. А също така и изграждане на инфраструктура стимулираща хората да използват леките автомобили предимно за излизане от населените места, а в самите градове придвижването да става чрез електрически транспорт и велосипеди. Това ще има положителен ефект в два аспекта – първо ще се осигури по-чиста и екологична среда на живот, а също така ще се генерира по-ниско ниво на шум.

Новите политики взимат под внимание и заседналия начин на живот, който водят голям част от хората. Затова и те са насочени към създаването на условия, в които хората да могат да се движат повече. Вниманието на експертите и управляващите е насочено предимно към намиране на решения чрез които средата, в която работим и живеем да създава комфорт и функционалност.

Едно от предимствата на новоизграждащите се зони в София е именно възможността те да бъдат планирани по най-съвременните изисквания за градска среда. Неслучайно, кварталите, попадащи в тези територии привличат все повече млади хора, които решават да създадат дом там. Кв. Полигона попада именно сред тези зони, както се вижда и от някой планови карти на Метрополитен и Направление по архитектура и градоустройство на гр. София.

Проектът „Зелен ринг“ на столицата ще свърже Борисовата градина при район „Изгрев“ с район „Слатина“ и ще мине покрай кв. Полигона с велоалеи и пешеходни алеи с дължина над 3 км. Проектът включва и над 30 000 кв.м. зелени площи, като и връзка между Борисовата градина, Южен парк и кв. Хладилника.

Инфраструктурните промени неизбежно се отразяват и на имотния пазар. Доказателство за това е кв. Овча купел, където още със започването на работата по строителството на третия лъч на метрото се наблюдаваше и повишение и интересът към жилищата в района. Това повлия и на цените, които в рамките на няколко години се повишиха с 58% за тристайни и с 49% за двустайни апартаменти. Средният годишен ръст за района пък надмина 10%.

Търговската и бизнес среда, в комбинация с транспортната мрежа, в района на Мол Парадайз доведе до увеличение с до 67% на жилищата в близост до търговския център.

Тази тенденция, променила пазара на имоти в много столични квартали, се насочва в момента към кв. Полигона. В него освен вече изброените фактори като достъпен транспорт и бизнес среда, се помещава и средището на иновации и информационни технологии – София Тех Парк. Също така им велоалеи, зелен парк, концентрация на млади хора и иновативно планиране на квартала.

Постигането на модерните градски тенденции може да се постигне само там, където всичко се изгражда от нулата. Само след 5 години кв. Полигона ще има нов облик със среда, която прави живота на хората по-удобен и комфортен. Затова ТЕХ ПАРК ХОУМ избра именно това място за своите корени.

В TECH PARK HOME

може да намерите

своя нов зелен дом

местоположение на сградата

С TECH PARK HOME се поставя началото на новото модерно място за живеене около СОФИЯ ТЕХ ПАРК.

адрес:

София, кв. Полигона,
район Младост; 
ул. Ген. Йордан  Венедиков

Информация и контакти

ESTATE TRIBUNE

ЕКСКЛУЗИВЕН МЕНИДЖЪР ПРОДАЖБИ

  • +359 886 395831
  • office@techparkhome.bg

изпратете запитване