Развитието на пазара на недвижимите имоти е актуална тема за голяма част от обществото. Според статистиката на имотните портали imot.bg и imoti.net към днешна дата средните пазарни цени за кв. Полигона за продаваните апартаменти са:

Двустайни – 1415 – 1599 Евро/кв.м.

Тристайни – 1495 Евро/кв.м.

Справката обхваща новото строителство, което се реализира в периода 2021 – 2023 година.

Средната реална наемна цена поддържана на пазара в същия район за завършени жилища е  6-6,5 Евро/кв.м., което показва, че жилищен имот закупен с цел отдаване под наем може да носи доходност около 4-5,5% след облагане с данъци.

Така отчетените стойности показват ръст над 40% на цените на имотите в квартала за последните две години. От квартал с падащи цени днес районът се превръща в топ пазарна локация с растящ интерес и размах на новото строителство, което е поредното доказателство за важната роля на общините за развитие на новите територии.

„За седем месеца цените на строителните материали нараснаха с двуцифрен темп, невиждан от десет години“ – отчете вестник „Капитал“ още в началото на месец юли. Тази статистика за много от материалите вече надвишава 30%, при някой се отчита и ръст от над 100%. Възстановяващите се икономики, печатането на пари, транспортните и логистични проблеми, намалените производствени мощности, голямото търсене, увеличената цена на изходните суровини – всичко това са новите предпоставки за рязкото покачване на себестойността на строителството, което неминуемо се отразява на пазарните цени на имотите. В добавка с повишаващата се цена на земя, както и постоянно растящите нормативни изисквания за повишаване на стандартите в сградите, комфорта и условията за живот на техните обитатели, се очертава дългосрочна тенденция за този ръст.

От погледа на времето това, което се случва изглеждаше невъзможно преди две години. Днес обаче реалността е друга, много динамична и някак силно устремена да се променя бързо. Промяната на човешката нагласа обаче върви с по-бавни темпове, което означава пропускане на възможности. Тези, които успяват бързо да се адаптират към новата действителност печелят бонусите на промяната. Скоростта, с която се продава новото строителство е състезателна. Строителите често задържат част от имотите за продажба на по-късен етап, когато ще могат да получат по-добра печалба и това ще им даде възможност да компенсират неочакваните пазарни промени на строителните материали.

Как да се справим в цялата тази надпревара и да направим успешна инвестиция – четете в материала ни през следващата седмица.

В TECH PARK HOME

може да намерите

своя нов зелен дом

местоположение на сградата

С TECH PARK HOME се поставя началото на новото модерно място за живеене около СОФИЯ ТЕХ ПАРК.

адрес:

София, кв. Полигона,
район Младост; 
ул. Ген. Йордан  Венедиков

Информация и контакти

ESTATE TRIBUNE

ЕКСКЛУЗИВЕН МЕНИДЖЪР ПРОДАЖБИ

  • +359 886 395831
  • office@techparkhome.bg

изпратете запитване